Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αντίμετρα ασφαλείας - Διαρροή μαμούθ για προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων


Νέα υπόθεση διαρροής βλέπει το φως της δημοσιότητας με εκατομμύρια εγγραφές να βρίσκονται παρανόμως στην κατοχή εταιρείας. Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή: apospasma.gr
Ημερομηνία: Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013



Περισσότερα από 120 εκατομμύρια εγγραφές φορολογικών στοιχείων Ελλήνων πολιτών κατείχε, επεξεργαζόταν και διέθετε εταιρεία με έδρα την Ηλιούπολη.
Από τη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος των ιδιοκτητών της εταιρείας, που με τους 35 υπαλλήλους της είχε βγάλει παράνομα στην αγορά ψηφιακά αρχεία προσωπικών δεδομένων ανυποψίαστων πολιτών. Πέρα από τα δεδομένα μεμονωμένων πολιτών, στον κατάλογο του ηλεκτρονικού αρχείου συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία εταιρειών, όπως δημοσιεύει το Έθνος.
Φορολογικές δηλώσεις, χρέη στην Εφορία, δόσεις, περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στη νέα πρωτοφανή διαρροή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλες οι εγγραφές αφορούν οικονομικά δεδομένα και αρχεία που σχετίζονται με χρέη, εισφορές και πληρωμές προς το Δημόσιο. Ως ''πηγή'' της διαρροής φαίνεται ακόμη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται ο 31χρονος πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας, συνολικής χωρητικότητας 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής με 3 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννέα κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).
Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τη συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή της Δάφνης και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της, με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου