Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Συστήματα ασφαλείας - Δίκτυα Cloud και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν


Πόσο ασφαλές είναι το Cloud Computng


Πηγή: newsbeast.gr
Ημερομηνία: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013



Τα τελευταία χρόνια, το cloud computing γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση. Μάλιστα υπολογίζεται πως θα επενδυθούν σε αυτό περισσότερα από 130,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με την εταιρία Gartner Inc. Παρόλα αυτά, ακόμα υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να μην μπορούν να το εμπιστευτούν.

Το cloud computing βασίζεται στην ηλεκτρονική αποθήκευση αρχείων, που προστατεύονται από ηλεκτρονικούς κωδικούς και ηλεκτρονικά προγράμματα ασφαλείας. Η ραγδαία αύξηση των επιθέσεων όμως, δεν επιτρέπει σε κανέναν μας να είναι σίγουρος για την ασφάλεια αυτών των ηλεκτρονικών αρχείων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στοιχεία από έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ηλεκτρονικές επιθέσεις το 2010 άγγιζαν τα 4 εκατομμύρια, τη στιγμή που το 2011 έφτασαν στα 174 εκατομμύρια! Τα αποτελέσματα για το 2012 αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερα.

Ο πρώην υπεύθυνος σε θέματα τεχνολογίας για τη McAfee, Stuart McClure δηλώνει στο Bloomberg πως «είναι μία επίπονη διαδικασία. Η πρόκληση είναι να αισθανθείς άνετα, γνωρίζοντας πως θέτεις σε κίνδυνο τα δεδομένα σου. Αν δε μπορείς να αποδεχθείς κάτι τέτοιο, τότε θα ήταν καλύτερα να μη χρησιμοποιήσεις το cloud». Και πρόσθεσε «Κάθε φορά που γίνεται μία τόσο μεγάλη αλλαγή, η ασφάλεια καταργείται ενώ νέες απειλές κάνουν την εμφάνισή τους. Όμως η ζωή συνεχίζεται».

Από την άλλη πλευρά, ο Wade Baker, διευθύνων σύμβουλος στο Risk Group της Verizon δηλώνει πως «όσο και να έχω ψάξει, δε μπορώ να βρω απολύτως καμία απόδειξη πως το cloud είναι πιο επικίνδυνο από το να αποθηκεύει κανείς τα δεδομένα του στον υπολογιστή του. Έχω μελετήσει πολλές επιθέσεις, λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες από πάρα πολλούς οργανισμούς, όμως δε μπορώ να βρω μία απόδειξη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου