Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνα Σοκ! Σκότωσε το παιδί της επειδή είχε μικρό πέος!



Πηγή: newsit.gr
Ημερομηνία: Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013




Μια 38χρονη έπνιξε τον 9χρονο γιο της επειδή, όπως είπε στους αστυνομικούς, το μόριό του ήταν μικρό και θα του κατέστρεφε το μέλλον.
Δεν το χωράει ανθρώπινος νους! Μια 38χρονη μητέρα στην Ινδονησία, σκότωσε τον 9χρονο γιο της επειδή το πέος του ήταν μικρό.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τζακάρτα, η γυναίκα έπνιξε το παιδί της μέσα στη μπανιέρα και ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που το έκανε ήταν γιατί το παιδί είχε "μικρό γεννητικό όργανό" που θα επηρέαζε αρνητικά την προσωπική του ζωή στο μέλλον, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η 38χρονη γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι ο γιος της είχε μικρό πέος πριν υποβληθεί σε περιτομή, αλλά ότι μετά την επέμβαση μίκρυνε κι άλλο, δήλωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Είπε στους αστυνομικούς ότι τον σκότωσε γιατί θα είχε άσχημο μέλλον εξαιτίας του μικρού του πέους", ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι του έδεσε τα άκρα και κατόπιν "τον έπνιξε μέσα σε μία μπανιέρα γεμάτη νερό. Στη συνέχεια τον έντυσε και τον ξάπλωσε στο κρεβάτι. Μετά πήγε στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε την πράξη της".

Σύμφωνα με την έρευνα, η γυναίκα είχε πλήρη συναίσθηση της πράξης της, αλλά η αστυνομία διέταξε νέες έρευνες και τη διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης για την αξιολόγηση της ψυχικής της κατάστασης.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Κατασκοπεία μέσω διαδικτύου - Πανισχυρό λογισμικό θα κατασκοπεύει κάθε κίνησή μας στο Διαδίκτυο



Ισχυρότερος έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πηγή: tovima.gr
Ημερομηνία: Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013





Νέο λογισμικό το οποίο συλλέγει δεδομένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζει τις κινήσεις των ατόμων που διαθέτουν λογαριασμούς σε αυτά και ακόμη και να προβλέπει μελλοντική συμπεριφορά θέτει μια πραγματική απειλή στην προσωπική ελευθερία, καταγγέλλουν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων. Η πολυεθνική εταιρία παροχής αμυντικών υπηρεσιών «Raytheon» έχει αναπτύξει ένα λογισμικό «ακραίας αναλυτικής κλίμακας» το οποίο μπορεί να πλοηγεί μέσω τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter και το Google, το οποίο έχει ήδη ονομαστεί από τους επικριτές του «Google» για κατασκόπους.

Ομάδες υπεράσπισης των πολιτικών ελευθερίων προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ως μέσο ελέγχου και εντοπισμού των πολιτών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, ώστε να ανιχνεύουν ενδείξεις ανυπακοής προς το καθεστώς.

Η κατασκευάστρια εταιρία δεν έχει πουλήσει ακόμη το λογισμικό -γνωστό ως Τεχνολογία Γρήγορης Επικάλυψης Πληροφοριών ή Riot- έχει παραδεχτεί όμως ότι το 2010 μοιράστηκε την επίμαχη τεχνολογία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά, αυτό το λογισμικό είναι παρόμοιο με άλλα λογισμικά εντοπισμού δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Geotime, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός και έχει αγοραστεί για δίκες από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Τέτοια εργαλεία είναι πιθανό να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά για μελλοντικά συστήματα που θα πραγματοποιούν παρακολουθήσεις και τα οποία θα εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που οι χρήστες μοιράζονται μέσω Διαδικτύου για να τους «φακελώνουν». Αυτού του είδους το λογισμικό είναι πανίσχυρο και ικανό τόσο να αναγνωρίσει όσο και εντοπίσει άτομα «ενδιαφέροντος για την αστυνομία», ακόμη κι αν δεν έχουν διαπράξει κάποια παρανομία. Καθώς μπορεί να εντοπίζει την «συναισθηματική κατάσταση» που δηλώνουν όσοι έχουν λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε θέση να αναγνωρίζει ιδέες, έννοιες και οργανώσεις.

Αν χρησιμοποιηθεί, οι χρήστες του Διαδικτύου θα είναι δύσκολο να κρυφτούν: το επίμαχο λογισμικό θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις των χρηστών, αλλά και να εντοπίζει που ακριβώς βρίσκονται σε ζωντανό χρόνο. Είπε κανείς ότι ο εθισμός στο ίντερνετ δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας;

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ντετέκτιβ με δυνατή μύτη!!!! - Diego και Spike σκύλοι detective


Ο «Ντιέγκο» και ο «Σπάικ» τα δύο εκπαιδευμένα σκυλιά του Τελωνείου, βρήκαν 11,5 κιλά ηρωίνης σε δύο αυτοκίνητα


Πηγή: staparaskinia.gr
Ημερομηνία: Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013



Ο «Ντιέγκο» και ο «Σπάικ», είναι οι δύο φοβεροί σκύλοι ντετέκτιβ που έκαναν πάλι το θαύμα τους και κυριολεκτικά ξετρύπωσαν συνολικά 11,5 κιλά ηρωίνης. Τα δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του Τελωνείου στους Κήπους του Έβρου ανακάλυψαν αρχικά οκτώ κιλά χαμένης εδώ και τέσσερις μήνες ηρωίνης! Άλλα τριάμισι κιλά εντοπίστηκαν και στο τελωνείο Καστανεών.


Οι τελωνειακοί στους Κήπους ήταν σίγουροι ότι ο Αλβανός που είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο με πέντε κιλά ηρωίνης κρυμμένα κάτω από το ταμπλό του αυτοκινήτου που οδηγούσε ερχόμενος από την Τουρκία, είχε κρυμμένες και άλλες ποσότητες. Τα δυο εκπαιδευμένα σκυλιά ανέλαβαν να τις εντοπίσουν και, μετά από πολύωρες έρευνες, «έδειξαν» τους πίσω θόλους του αυτοκινήτου. Όταν οι τελωνειακοί τους «ξήλωσαν», ανακάλυψαν προσεκτικά κρυμμένα στο εσωτερικό τους άλλα 14 δέματα με συνολικά οκτώ κιλά ηρωίνης! Για τη νέα αυτή ποσότητα σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία σε βάρος του Αλβανού μεταφορέα. Την ίδια ώρα, έπεφταν στα χέρια των τελωνειακών υπαλλήλων του τελωνείου Καστανεών δύο νεαροί Βούλγαροι, οι οποίοι πέρασαν με αυτοκίνητο στη χώρα από την Τουρκία. Ο έλεγχος στο όχημα αποκάλυψε τρία κιλά και 500 γραμμάρια ηρωίνης, που ήταν κρυμμένα κάτω από το πίσω αριστερό φτερό του αυτοκινήτου. Οι νεαροί αλλοδαποί συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ενώ η έρευνα του αυτοκινήτου συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν ναρκωτικά κρυμμένα και σε άλλα σημεία.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνες χωρίς αποτέλεσμα για τον εντοπισμό του ορειβάτη


Οι τεράστιοι όγκοι χιονιού δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών


Πηγή: newsbeast
Ημερομηνία: Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013




Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι έρευνες στην χαράδρα της περιοχής «Λάπατο» Παπίγκου για τον εντοπισμό του 30χρονου ορειβάτη που κατακρημνίστηκε χθες το πρωί και η τύχη του αγνοείται. Το ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα», αλλά και ιδιωτικό ελικόπτερο που μισθώθηκε από την οικογένεια του ορειβάτη, «χτένισαν» όλη την περιοχή, χωρίς να εντοπίσουν το παραμικρό.

Ταυτόχρονα, διασώστες της ΕΜΑΚ και ιδιώτες έμπειροι ορειβάτες, όπου ήταν δυνατόν ερεύνησαν, αλλά η απότομη χαράδρα βάθους 500 μέτρων αλλά και οι τεράστιοι όγκοι χιονιού, (σε μεγάλη έκταση ξεπερνά τα 3 μέτρα), δεν επέτρεψαν την συστηματική και σωστή έρευνα, αφού δημιουργούνταν συνεχώς επικίνδυνες χιονοστιβάδες. Επιστρατεύτηκαν ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας και οι χειριστές της πολεμικής αεροπορίας, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει το ελικόπτερο, όπως θερμικές κάμερες και φωτογραφικούς φακούς, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανένα ίχνος του αγνοούμενου ορειβάτη. Ακόμη και όταν ελικόπτερα πετούσαν πολύ χαμηλά, πάλι υπήρχε μετακίνηση όγκων χιονιού. Μια μικρή ελπίδα φάνηκε το απόγευμα όταν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που ζητήθηκε η συνδρομή της, ενισχύοντας το σήμα της στην χαράδρα εντόπισε το κινητό τηλέφωνο του 30χρονου, που ήταν σε λειτουργία. Αυτή η εξέλιξη εξετάζεται πλέον λεπτομερώς και δεν έγινε γνωστό ποια τακτική θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Στο μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα 30.000 ευρώ που ζητήθηκαν για να πετάξει το «Σούπερ-Πούμα» στην περιοχή του Παπίγκου, προκειμένου να γίνουν οι έρευνες. Το υπουργείο επισημαίνει ότι με το έγγραφο που στάλθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου στις 10.36 το πρωί, γίνονταν λόγος για αποστολή επειγόντως ελικοπτέρου στη θέση «Λάπατο», προκειμένου να γίνει ανάσυρση τραυματία ορειβάτη και η σχετική δαπάνη σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζεται θα καλύπτονταν από την Περιφέρεια Ηπείρου. Από το υπουργείο τονίζεται ότι, δεν αναφέρθηκε πουθενά για αγνοούμενο ορειβάτη και για έρευνα για τη διάσωσή του, που σε αυτή την περίπτωση για τα έξοδα, βαρύνεται το δημόσιο και κανένας άλλος. Παρ' όλα αυτά σε 10 περίπου λεπτά το ελικόπτερο ήταν στον αέρα με κατεύθυνση το Πάπιγκο, όπου έφθασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Όταν χθες οι πιλότοι ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους για τον αγνοούμενο ορειβάτη, το ελικόπτερο πέταξε σήμερα κανονικά για έρευνα, χωρίς να ζητηθεί το παραμικρό από την Περιφέρεια ή άλλον φορέα.


Ικανοί ντετέκτιβ τα ισότοπα


Με τη βοήθειά τους βρέθηκαν στοιχεία για ένα έγκλημα που έγινε πριν από 41 χρόνια


Πηγή: kathimerini.gr
Ημερομηνία: Τετάρτη 14 Nοεμβρίου 2012


Πριν από 41 χρόνια, ένα γυναικείο πτώμα σε προχωρημένη αποσύνθεση βρέθηκε να πλέει στο νότιο άκρο της λίμνης Πανασόφκι, νοτιοανατολικά της Τάμπα, στη Φλόριντα. Κανείς δεν γνώριζε ούτε ποια ήταν η νεκρή ούτε πώς πέθανε. Μοναδικό στοιχείο, μία ανδρική ζώνη τυλιγμένη γύρω από τον λαιμό της, εξηγεί ο Ντάρεν Νόρις, ντεντέκτιβ στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάμτερ, που σήμερα συντονίζει τις έρευνες. Το πτώμα ανεσύρθη στις 19 Φεβρουαρίου 1971 και, παρότι οι αστυνομικοί δαπάνησαν ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να βρουν ποια ήταν η νεκρή και ποιος τη σκότωσε, δεν κατέληξαν πουθενά. Ετάφη ως Τζέιν Ντο, δηλαδή «αγνώστων στοιχείων». Το 1986 έγινε εκταφή της και περαιτέρω έρευνα, που πάλι δεν οδήγησε πουθενά. Τα στοιχεία που διέθεταν οι αστυνομικοί, άλλωστε, ήταν ελάχιστα. Η νεκρή ήταν γυναίκα, λευκή ή αυτόχθων, 17 έως 24 ετών, πιθανώς μητέρα.

Στις αρχές της χρονιάς, ο ντετέκτιβ Νόρις μετέφερε τον σκελετό της «μικρής Μις λίμνη Πανασόφκι» στην ανθρωπολόγο Εριν Κίμερλι, επικεφαλής του προγράμματος επίλυσης άλυτων υποθέσεων της Τάμπα, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η δρ Κίμερλι αναδημιούργησε το πρόσωπο και τα ρούχα της νεκρής, έλαβε δείγματα σμάλτου των δοντιών και των οστών και ζήτησε από τον γεωχημικό Τζορτζ Καμένοφ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα να αναλύσει τα χημικά ίχνη που βρέθηκαν (μόλυβδος, άνθρακας και άλλα).

Η ανάλυση ισοτόπων είναι διαδεδομένη τεχνική και χρησιμοποιείται από γεωλόγους, ανθρωπολόγους και παλαιοντολόγους ενώ πρόσφατα εφαρμόζεται και στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Προ εβδομάδος, ο δρ Καμένοφ παρουσίασε τα ευρήματά του στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Γεωλόγων των ΗΠΑ. Η νεαρή γυναίκα κατά πάσα πιθανότητα μεγάλωσε στην Ελλάδα και έφτασε στις ΗΠΑ μόλις ένα χρόνο προτού δολοφονηθεί. Στις 11 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» εκτενές άρθρο για την υπόθεση μαζί με φωτογραφία του προσώπου που δημιούργησαν οι επιστήμονες και των ρούχων της. Τώρα οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα λάβουν τις απαντήσεις που ζητούν

Η ανάλυση ισοτόπων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2001 στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος στη Βρετανία. Η μέθοδος ανιχνεύει τα ισότοπα των διαφορετικών στοιχείων που «μαρτυρούν» τον γεωγραφικό τόπο όπου π.χ. βρέθηκε το θύμα. Ο μόλυβδος π.χ. στον σμάλτο των δοντιών της γυναίκας μαρτυρά ότι το θύμα μεγάλωσε στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του 1950, σε Ευρώπη και ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν βενζίνη με μόλυβδο, που κατέληγε στην ατμόσφαιρα, τη σκόνη, τα τρόφιμα και τα δόντια των παιδιών. Η ευρωπαϊκή βενζίνη είχε μόλυβδο από την Αυστραλία. Επίσης η χώρα όπου έζησε η γυναίκα βρέθηκε επειδή όσοι ζουν κοντά στη θάλασσα έχουν βαρύτερα ισότοπα οξυγόνου, γεγονός που μαρτυρούσε ότι ερχόταν από τη νότια Ευρώπη, ενώ η ενδελεχέστερη μελέτη έδειξε ότι είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Τέλος, από τα ισότοπα που ανιχνεύτηκαν στα μαλλιά της, διαπιστώθηκε πως η γυναίκα είχε φτάσει πρόσφατα στις ΗΠΑ.


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτότυπες απαγωγές - Σύλληψη αστυνομικού για απαγωγή νεαρού λόγω ερωτικής αντιζηλίας



Πηγή: taxydromos.gr
Ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013





Ένα συγκλονιστικό θρίλερ ερωτικού ανταγωνισμού ήρθε στο φως της δημοσιότητας ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στο Βόλο. Πιο συγκεκριμένα χτες αργά το βράδυ 23χρονος Βολιώτης προσήλθε συνοδεία των γονιών του και εμφανώς τρομαγμένος στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και κατήγγειλε ότι άγνωστος άνδρας τον είχε απαγάγει με το αυτοκίνητο του και τον οδήγησε σε ερημική τοποθεσία κοντά στο χωριό Κανάλια. Σύμφωνα με  την καταγγελία του 23χρονου, ο απαγωγέας όταν έφτασαν στην ερημική τοποθεσία και συγκεκριμένα έξω από ένα μαντρί τον αποβίβασε δια της βίας, τον εξύβρισε και τον απείλησε πως αν ξαναενοχλήσει την κοπέλα του τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα! Στη συνέχεια του πέρασε χειροπέδες, του αφαίρεσε τα ρούχα κατέστρεψε το κινητό του τηλέφωνο και τον παράτησε στην ερημιά. Τον άτυχο 23χρονο βρήκε τσοπάνης της περιοχής και τον απελευθέρωσε  αρκετές ώρες μετά την έναρξη της περιπέτειάς του.

Αμέσως μετά την καταγγελία του 23χρονου και των γονιών του, τις σχετικές παρακολουθήσεις για την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου που ξεκίνησε τις έρευνες. Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν τον 32χρονο δράστη έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται για συνάδελφο τους αστυνομικό και προέβησαν αμέσως στη σύλληψή του. Της υπόθεσης επιλήφθηκε σήμερα το πρωί το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που εμπλέκεται αστυνομικός.

Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι ο 23χρονος εργάζεται με πεντάμηνη σύμβαση σε παιδικό σταθμό, όπου επίσης εργάζεται η μνηστή του δράστη. Ο 23χρονος φέρεται να ενοχλούσε ερωτικά την γυναίκα και ο 33χρονος ανέλαβε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Επίσημα δεν ανακοινώθηκε τίποτε, ωστόσο η είδηση έχει προκαλέσει για ακόμη μία φορά, μεγάλη αναστάτωση και έντονο προβληματισμό στην τοπική Αστυνομία, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο -και πάλι- του πανελλήνιου ενδιαφέροντος με πρωταγωνιστή αστυνομικό που υπηρετεί σε υπηρεσία του Βόλου.


Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αντίμετρα ασφαλείας - Διαρροή μαμούθ για προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων


Νέα υπόθεση διαρροής βλέπει το φως της δημοσιότητας με εκατομμύρια εγγραφές να βρίσκονται παρανόμως στην κατοχή εταιρείας. Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή: apospasma.gr
Ημερομηνία: Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013



Περισσότερα από 120 εκατομμύρια εγγραφές φορολογικών στοιχείων Ελλήνων πολιτών κατείχε, επεξεργαζόταν και διέθετε εταιρεία με έδρα την Ηλιούπολη.
Από τη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος των ιδιοκτητών της εταιρείας, που με τους 35 υπαλλήλους της είχε βγάλει παράνομα στην αγορά ψηφιακά αρχεία προσωπικών δεδομένων ανυποψίαστων πολιτών. Πέρα από τα δεδομένα μεμονωμένων πολιτών, στον κατάλογο του ηλεκτρονικού αρχείου συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία εταιρειών, όπως δημοσιεύει το Έθνος.
Φορολογικές δηλώσεις, χρέη στην Εφορία, δόσεις, περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στη νέα πρωτοφανή διαρροή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλες οι εγγραφές αφορούν οικονομικά δεδομένα και αρχεία που σχετίζονται με χρέη, εισφορές και πληρωμές προς το Δημόσιο. Ως ''πηγή'' της διαρροής φαίνεται ακόμη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται ο 31χρονος πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας, συνολικής χωρητικότητας 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής με 3 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννέα κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).
Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τη συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή της Δάφνης και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της, με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Απαγωγές ανηλίκων - Πέμπτη ημέρα ομηρείας του 5χρονου στην Αλαμπάμα


Πηγή: inews.gr
Ημερομηνία: Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013






Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι έρευνες της αστυνομίας να απελευθερωθεί πεντάχρονο αγόρι που κρατά όμηρο ένοπλος σε υπόγειο καταφύγιο, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε οδηγό σχολικού λεωφορείου στην πόλη Μίντλαντ της Αλαμπάμα. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν πως η Ομάδα Διάσωσης Ομήρων του FBI διεξάγει έρευνα και διαπραγματεύσεις με στόχο την ασφαλή απελευθέρωση του αγοριού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ (μια μορφή αυτισμού).

Ο Γουάλι Ολσον σερίφης της κομητείας Ντέιλ τόνισε χθες Σάββατο πως οι αρχές βρίσκονται σε συνεχείς παρακαλουθήσεις και διαρκή επικοινωνία με τον απαγωγέα, τον 65χρονο Τζίμι Λι Ντάικς, πρώην οδηγό φορτηγού και βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Ντάικς πυροβόλησε και σκότωσε την Τρίτη τον 66χρονο Τσαρλς Πόλαντ, οδηγό του σχολικού λεωφορείου που μετέφερε περισσότερα από 20 παιδιά ανάμεσά τους και τον πεντάχρονο όμηρο.

Ο Ολσον αρνήθηκε να απαντήσει αν ο Ντάικς έχει διατυπώσει κάποια αιτήματα, απλώς δήλωσε πως ο απαγωγέας επέτρεψε στις αρχές να στείλουν βιβλία ζωγραφικής, παιχνίδια και φάρμακα στο μικρό αγόρι. Επίσης ο Ντάικς διαβεβαίωσε την αστυνομία πως στο καταφύγιο υπάρχει θέρμανση και κουβέρτες. "Θέλω να τον ευχαριστήσω επειδή φροντίζει το παιδί μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό", είπε ο σερίφης, χωρίς άλλα σχόλια. Σύμφωνα με τους γείτονές του, ο Ντάικς μετακόμισε στην περιοχή του Μίντλαντ πριν από δύο χρόνια και συχνά τον έβλεπαν να περιπολεί στην ιδιοκτησία του οπλοφορώντας. Είναι ελάχιστα κοινωνικός και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χτίζοντας το υπόγειο καταφύγιο, δίπλα στο τροχόσπιτο στο οποίο έμενε. Ο Ντάικς θα έπρεπε την Τετάρτη να παρουσιαστεί σε δικαστήριο επειδή απείλησε τον περασμένο μήνα έναν από τους γείτονές του.


Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ντετέκτιβ ερευνούν φόνο ζεύγους το 2010 στις Η.Π.Α. εξετάζοντας στοιχεία από το Google maps



Πηγή: tovima.gr
Ημερομηνία: Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013





Τον Μάιο του 2010 ένα ζευγάρι βρέθηκε δολοφονημένο στο Ουισκόνσιν. Για τον φόνο κατηγορήθηκε ο γιος του, ο οποίος τους βρήκε νεκρούς. Κι ενώ ο ίδιος εκτίει ποινή δις ισόβια και αρνείται κατηγορηματικά την ενοχή του, οι ιδιωτικοί ερευνητές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο ο 68χρονος Ντένις Κούλα και η 65χρονη Μέρνα να έπεσαν θύματα του... Google Maps!

Η εκδοχή της ληστείας είχε αποκλειστεί. Από δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες ο τρόπος της δολοφονίας αποδείκνυε ότι ο δολοφόνος ήταν πιθανότατα επαγγελματίας. Λίγες ημέρες προτού το ζεύγος βρεθεί νεκρό, ένας γείτονας, διευθυντής σε τοπική τράπεζα, είχε δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή του. Από έρευνες που έγιναν προέκυψαν πληροφορίες που οδήγησαν τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ να θεωρήσουν ότι ο δολοφόνος μπορεί να ακολούθησε  λάθος οδηγίες στο GPS του. Όπως αναφέρει δημοσιογράφος του CBS News, όταν βάλεις στο Google Earth τη διεύθυνση του γείτονα του ζευγαριού, η εικόνα επικεντρώνεται στο σπίτι του άτυχου ζευγαριού.

Η αστυνομία θεώρησε ότι υπεύθυνος για τη δολοφονία είναι ο γιος του ζευγαριού, Ερικ Κούλα, ο οποίος μία ημέρα μετά τον θάνατο των γονιών του -και ενώ όπως δηλώνει ο ίδιος δεν γνώριζε ακόμα γι' αυτόν- εξαργύρωσε μια επιταγή 50.000 δολαρίων στην τράπεζα με την υπογραφή του πατέρα του.

«Μου την είχε δώσει πάρα πολύ καιρό και είχα ξεχάσει να την εξαργυρώσω» δηλώνει ο ίδιος. Οι ιδιωτικοί ντεντέκτιβ βρήκαν παραλείψεις στην ιστορία του, όπως και στο άλλοθί του, ενώ τα τεράστια ποσά που έδινε ο Ντένις Κούλα για να στηρίξει την αποτυχημένη καριέρα του γιου του, έδιναν κίνητρο στον Ερικ για να προχωρήσει στη δολοφονία -τουλάχιστον σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος. Στην καταδίκη του δεν βοήθησε και το σημείωμα «Σε κανόνισα» που έγραψε ο Ερικ και τοποθέτησε στο γραμματοκιβώτιο του πατέρα του. «Η αστυνομία είχε ανακρίνει τον 16χρονο γιο μου. Ήταν βλακεία αυτό που έκανα, αλλά ήθελα απλά να μας αφήσουν ήσυχους και να ψάξουν για τον δολοφόνο των γονιών μου» είπε ο ίδιος. Πάντως, σημάδια παρουσίας του στο σπίτι τη στιγμή του φόνου δεν βρέθηκαν.


Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Οικογενειακές έρευνες - Απιστία με αποζημίωση

Τον απάτησε και ζήτησε αποζημίωση από τον εραστή


Πηγή: news247
Ημερομηνία: Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 



Δέκα οκτώ χρόνια ήταν παντρεμένος μαζί της. Του είχε χαρίσει δυο παιδιά 14 και 10 ετών αντίστοιχα. Κάποια στιγμή η κυρία ήθελε να ξανανιώσει και βρήκε εραστή.

Ο 43χρονός σύζυγος όταν την υποψιάστηκε έβαλε ντετέκτιβ για να την παρακολουθεί. Μετά από έρευνα ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ του κατέθεσε μια μακροσκελή έκθεση που περιείχε φωτογραφικό υλικό. Σε αυτό είδε την 38χρονη σύζυγό του να τον απατά με ένα χρηματιστή σε διάφορα χλιδάτα ξενοδοχεία.

Ο 43χρονος από το Σπολέτο, κοντά στην Περούτζια της Ιταλίας παρέμεινε ψύχραιμος και έκανε αυτό που κανείς δεν έχει κάνει στα νομικά χρονικά μέχρι σήμερα. Μήνυσε τον εραστή ζητώντας 600.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον εαυτό του και για τα δύο του παιδιά!
Από δικαστικά στοιχεία προκύπτει ότι αυτή είναι η πρώτη υπόθεση τέτοιου είδους στην Ιταλία που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αναμένεται να δημιουργήσει νομολογία. Η δίκη θα ξεκινήσει τον Μάιο. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Facebook σε ρόλο ντετέκτιβ


Τα άγνωστα κόλπα των αστυνομικών με το ψηφιακό «εργαλείο» τους


Πηγή: tovima.gr
Δημοσίευση:  Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012



Η ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώνει συμμορίες με βασικό πληροφοριοδότη το... Facebook! Έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής παρακολουθούν συστηματικά τους τελευταίους μήνες τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εντοπίζουν τις «σχέσεις» υπόπτων, να προσδιορίζουν τη σύνθεση εγκληματικών οργανώσεων αλλά και για να ανακαλύπτουν φωτογραφίες προσώπων που δεν είναι καταχωρισμένα στα αστυνομικά αρχεία. 
Έτσι με το Facebook σε ρόλο ντετέκτιβ η Αστυνομία φτάνει να δημιουργεί οργανογράμματα «συμμοριών» με βάση πλέον όχι μόνο τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων ή τις φυσικές παρακολουθήσεις αλλά και μια αλληλουχία συνδυασμών - με τη χρήση ειδικών λογισμικών - με τους «φίλους» χρηστών στο Facebook και άλλο υλικό από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναπαράγοντας πρόσωπα, καταστάσεις και συσχετισμούς που δεν θα μπορούσε με οποιαδήποτε άλλη αναζήτηση.
Το γεγονός ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρηστών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 4.000.000 άτομα αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο. Παράλληλες έρευνες στις ίδιες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιεί και το ΣΔΟΕ προκειμένου να δει αν οι ύποπτοι χρήστες προχωρούν σε καταχώριση φωτογραφιών με βίλες, περιουσιακά στοιχεία κτλ. Επιπλέον σε σχετικές έρευνες στο Facebook προχωρούν ως και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χριστόφορος Ζαρόκωστας, αναπληρωτής διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου ασφαλιστικής εταιρείας, ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ότι «όταν έχουμε ενδείξεις πως κάποιοι ασφαλισμένοι μας δηλώνουν ένα εικονικό τροχαίο ατύχημα, τότε ψάχνουμε για να δούμε αν αυτός με τον οποίο φαίνεται να έχει τρακάρει είναι... φίλος του στο Facebook! Και αυτό μάλλον δεν είναι συμπτωματικό».

Ποιοι είναι όμως οι τρόποι με τους οποίους η ΕΛ.ΑΣ. «μελετά» το Facebook;

ΟΙ 7 ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ
Οι περιζήτητες φωτογραφίες του υπόπτου
Πολλές φορές οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως αυτοί που ασχολούνται με ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών ή και φόνους, έχουν κάποιες ασαφείς πληροφορίες για την ταυτότητα δραστών - κυρίως αλλοδαπών - που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες και οι οποίοι δεν είναι σεσημασμένοι αλλά και δεν μπορούν να εντοπισθούν. Έτσι λοιπόν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με αντίστοιχη εμπειρία ψάχνουν στο Facebook και σε άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου αναζητούν τα προφίλ με τα ονόματα - με ορισμένες παραλλαγές - των υπόπτων. Και όπως λένε ανώτεροι αξιωματικοί, «έτσι έχουμε δει φωτογραφίες κακοποιών, τους φίλους τους αλλά και πολλά στοιχεία για τις κινήσεις τους. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις Αλβανών, Γεωργιανών και άλλων ληστών που ως τότε ήταν για μας "φαντάσματα". Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί κακοποιοί, κυρίως από γειτονικές χώρες, έχουν μανία με το Facebook που την πληρώνουν... ακριβά!».

Τα αποκαλυπτικά προφίλ των θυμάτων
Μετά τη διάπραξη ενός εγκλήµατος τα κίνητρα του οποίου είναι άγνωστα η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει συχνά το «προφίλ» του θύµατος στο Facebook προκειµένου να δει αν υπάρχουν καταχωρίσεις στον «τοίχο» του, κάποιο like σε φωτογραφία ή κάποια αναφορά στο χρονολόγιό του που µπορεί να συσχετισθεί µε τη δολοφονία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δολοφονία ενός 30χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου τον Μάιο του 2010, µε δράστη έναν αλβανό κακοποιό, εξιχνιάστηκε εξ ολοκλήρου µε τα στοιχεία που βρέθηκαν στο προφίλ του στο Facebook, ενώ στην αρχή ο φόνος του φαινόταν ανεξήγητος. 
Ο Αλβανός ήταν στενός φίλος µιας κοπέλας στις φωτογραφίες της οποίας ο άτυχος νεαρός έκανε «like». Επίσης οι αστυνοµικοί πολλές φορές σπεύδουν να λάβουν διευκρινιστικές καταθέσεις από φίλους του θύµατος στο Facebook συντάσσοντας µια ολόκληρη δικογραφία µε τη βοήθεια των social media. Ακόµη σε περιπτώσεις όπως απαγωγές η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τα ίχνη των δραστών µε βάση «άσχετα» πρόσωπα-προφίλ που µπορεί να εισέρχονταν στον λογαριασµό στο Facebook των απαχθέντων λίγο πριν από την αρπαγή τους. Όπως, δηλαδή, συνέβη στην περίπτωση της απαγωγής της 22χρονης στην Καστοριά πριν από έναν χρόνο...

Το παιχνίδι των πλαστών ονομάτων
Η ΕΛ.ΑΣ. με βάση το facebook σε ρόλο ντεντέκτιβ αλλά και με ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας ερευνούν το Facebook όταν έχουν ενδείξεις πλαστοπροσωπίας για υπόπτους, κυρίως αλλοδαπούς, που προχωρούν σε εγκληματικές ενέργειες χρησιμοποιώντας αλλοιωμένα προσωπικά ή ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι αστυνομικοί προχωρούν σε αναζήτηση στοιχείων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν άτομα ή συγγενείς τους με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας. Έτσι με βάση αυτή τη διαδικασία διασταύρωσης μπορούν να αντιληφθούν αν πίσω από τα συγκεκριμένα ονόματα κρύβονται επικίνδυνοι κακοποιοί...

Ψάχνοντας διασυνδέσεις και άλλοθι
Η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί «σχεδιαγράμματα» συμμοριών αναλύοντας τους κοινούς «φίλους» στο Facebook της βασικής ομάδας υπόπτων αλλά και προχωρώντας σε σχετικούς συνδυασμούς με βάση την «αλληλουχία» των διαδικτυακών φιλιών. Ακόμη έχει αναζητήσει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να βρει αν υπάρχουν καταχωρίσεις - συνομιλίες, αναρτήσεις φωτογραφιών - των υπόπτων σε χρόνο που σχετίζεται με εγκληματικές πράξεις. Έτσι μπορούν να ελέγξουν το άλλοθί τους αλλά και να βρουν τι έκαναν και τι έλεγαν σε κρίσιμες για την υπόθεση χρονικές περιόδους.

Τα ψεύτικα προφίλ των ανταρτών πόλης
Στελέχη των διωκτικών αρχών έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί ύποπτοι για συμμετοχή σε αντιεξουσιαστικές οργανώσεις ή ομάδες «αντάρτικου πόλης» χρησιμοποιούν αλλοιωμένα «προφίλ» στο Facebook για να επικοινωνούν με «μυημένους» συντρόφους τους. Όπως, δηλαδή, συνέβη και με την περίπτωση του κατηγορουμένου για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο τον περασμένο Αύγουστο.
Αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας ή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επιδιώκουν να πληροφορηθούν τα ψεύτικα προφίλ των υπόπτων για να αντλούν στοιχεία για τις επιλογές τους, ενώ φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να βάζουν στο μικροσκόπιο κάποιους από τους φίλους τους. Ακόμη ελέγχουν ορισμένες «κλειστού τύπου» διαδικτυακές ομάδες στις οποίες φαίνεται να εντάσσονται. Ειδική έρευνα γίνεται και για ομάδες μελών ή οπαδών της Χρυσής Αυγής στα social media. Προσφάτως η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη διαλεύκανε πλήρως μια υπόθεση αθλητικής βίας με ανάλυση των καταχωρίσεων νεαρών χούλιγκαν στο Facebook.

Οι ένστολοι διαδικτυακοί «φίλοι»
Πολλές φορές άνδρες αλλά κυρίως γυναίκες αστυνομικοί δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στο Facebook προκειμένου να προσεγγίζουν υπόπτους για διάπραξη φόνων, ληστειών, ένοπλων επιθέσεων αλλά και σε περιπτώσεις παιδεραστίας. Ο τρόπος δημιουργίας αυτού του ψεύτικου προφίλ με την παρουσία πολλών φίλων αλλά και το περιεχόμενο της συζήτησης με τους υπόπτους αποτελούν αντικείμενο ειδικής εκπαίδευσης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Θεωρείται μια μέθοδος που αποφέρει πολλούς καρπούς στις έρευνες χωρίς τα σχετικά στοιχεία να εντάσσονται στη δικογραφία.

Τα μοιραία λάθη των χρηστών
Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. αντλεί σημαντικά στοιχεία από τη σάρωση των social media χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και εκμεταλλευόμενη τα μοιραία λάθη των χρηστών. Έτσι λοιπόν η Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής εξάρθρωσε συμμορία αλβανών κακοποιών όταν είδε στα προφίλ τριών Αλβανών φωτογραφίες που κρατούσαν πιστόλια και δεσμίδες χαρτονομισμάτων! Ακόμη, στοιχεία για παράνομες πράξεις και συναλλαγές προσώπων ή επιχειρήσεων αντλούνται από αναρτήσεις ανυποψίαστων ατόμων στο Facebook. Είναι χαρακτηριστικό ότι από εταιρικές έρευνες της  Proofpoint, το 17% των μεγάλων εταιρειών αντιμετωπίζει απώλεια εμπιστευτικών πληροφοριών λόγω δημοσιεύσεων σε κοινωνικά δίκτυα.



Ανήλικοι ληστές - Προστασία παιδιών από την εγκληματικότητα


Αποκόμισε από τις ληστείες χρυσαφικά αξίας άνω των 100.000 ευρώ


Πηγή: mynews.gr
Δημοσίευση: Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012


Φορούσε ψεύτικα γένια, ψεύτικα φρύδια και ψεύτικα λευκά μαλλιά και λήστευε, μαζί με δύο συνεργούς του, κοσμηματοπωλεία στο Λονδίνο και στα… πέριξ. Ο μόλις 16χρονος Μάιλς Αλούρα συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία για δυο ληστείες τις οποίες διέπραξε το καλοκαίρι μεταμφιεσμένος σε παππού.
Ο έφηβος ληστής «ξάφρισε» ένα κοσμηματοπωλείο στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο κι ένα δεύτερο στο Κεντ τον Ιούλιο, αποκομίζοντας χρυσαφικά συνολικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ. Οι ληστείες έγιναν με τρόπο πανομοιότυπο: ο Αλούρα πήγε μαζί με έναν, διαφορετικό κάθε φορά, συνεργό του ντυμένος σαν ηλικιωμένος κι εφοδιασμένος με όπλα, χειροπέδες καθώς και έναν άγριο σκύλο, με στόχο να τρομάξουν τους υπαλλήλους.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε αρχικά τους δυο συνεργούς του, ένα 16χρονο αγόρι από το Στόουκ κι έναν 15χρονο από τη περιοχή Χόλογουεϊ, οι οποιοι ομολόγησαν τις πράξεις τους. Κατόπιν, οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του Αλούρα, ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή από δικαστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας κι εκτίει ήδη την πενταετή ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε στις φυλακές Κίνγκστον.

«Είναι σοκαριστικό αν σκεφτεί κανείς πως οι πράξεις αυτές διαπράχθηκαν από λυκειόπαιδα, τα οποία έφεραν εις πέρας όχι μόνο την ληστεία, αλλά κατάφεραν να ξεφύγουν χρησιμοποιώντας περίτεχνες μεθόδους δραπέτευσης», τόνισε η ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Βίκι Μπέιλι. «Είναι τρομακτικό το γεγονός πως οι δράστες είναι έφηβοι και πάνε ακόμη στο σχολείο, αλλά τώρα στη φυλακή θα έχουν όλο το χρόνο να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους, οι οποίες στάθηκαν αφορμή να φοβηθούν πολλοί φιλήσυχοι πολίτες», πρόσθεσε η συνάδελφός της ντεντέκτιβ από το αστυνομικό τμήμα του Κεντ, Άντζελα Κόστιν. Η παιδική εγκληματικότητα παρουσιάζεται επικίνδυνα αυξημένα τα τελευταία χρόνια και η προστασία παιδιών από αυτήν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του.

Δικαστικές Εγκληματολογικές Έρευνες - Νέα στοιχεία για το άγριο έγκλημα στην Ξάνθη



Τι δήλωσε στο «Βήμα» ο ιατροδικαστής και πού στρέφονται πλέον οι έρευνες - Προσαγωγή 35χρονου Ελληνα με παρελθόν κατηγορίας για βιασμό και ναρκωτικά


Πηγή: tovima.gr
Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012



Άγρια κακοποίηση, αλλεπάλληλα χτυπήματα με αιχμηρό όργανο στα γεννητικά όργανα, ένα μεγάλο αιμάτωμα στο κεφάλι και εκτεταμένα εγκαύματα στο πάνω μέρος του σώματος εντόπισε ο ιατροδικαστής κ. Παύλος Παυλίδης στην σορό της άτυχης 34χρονης που έπεσε θύμα πρωτοφανούς εγκληματικής επίθεσης, τα ξημερώματα της Πέμπτης, έξω από το πατρικό σπίτι της στην Ξάνθη.  

Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Παυλίδης, «Ήταν το πιο αποτρόπαιο έγκλημα που έχω αντιμετωπίσει στην 13χρονη εμπειρία μου. Δεν μπορώ να αποκλείσω οι δράστες να ήταν δύο. Μας προβληματίζει ότι δεν ακούσθηκαν οι φωνές της  κοπέλας παρά μόνο όταν οι άγνωστοι την περιέλουσαν με βενζίνη, της έβαλαν φωτιά και ύστερα απομακρύνθηκαν. Πιθανολογείται ότι σε πρώτη φάση, για να την ακινητοποιήσουν, της κτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο ή στο δάπεδο. Η άτυχη γυναίκα κάηκε ενώ ήταν ακόμη ζωντανή. Έχουμε πάρει δείγματα βιολογικού υλικού, προκειμένου να υποβοηθηθεί η ταυτοποίηση των δραστών…».

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μετά από έρευνες εντοπίζουν αρκετές ομοιότητες στην επίθεση με την δράση του «δράκου» Αντώνη Δαγκλή -απαγχονίστηκε στο κελί του στον Κορυδαλλό- που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο  του 1996, στην Αθήνα, για τους άγριους παρόμοιους φόνους  γυναικών, με μαχαιριές στα γεννητικά όργανα.  

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες  που συγκέντρωσε η ΕΛΑΣ η 34χρονη, που κατοικούσε  στη Θεσσαλονίκη -εργαζόταν παλαιότερα σαν γραφίστας και είχε έρθει στο πατρικό της για τις μέρες των Χριστουγέννων-  δεν είχε καμία προσωπική εκκρεμότητα  που να δικαιολογεί το μένος του δολοφόνου και των τυχόν συνεργών του. Όμως η έρευνα προς την πλευρά του προσωπικού περιβάλλοντος της κοπέλας  συνεχίζεται  μήπως η επίθεση  εναντίον της έγινε από άτομα που δεν είναι γνωστά στους οικείους της.   

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο γεγονός  ότι ο δράστης ή και άλλα άτομα την περιέλουσαν με βενζίνη -χρησιμοποιώντας τα σωληνάκια του ρεζερβουάρ  - από δίκυκλο που ήταν στο σημείο εκείνο ενώ έκλεψαν και την τσάντα της 34χρονης. Δείγμα ότι ίσως έχουν εμπειρία τέτοιου είδους ενεργειών. Επιπλέον τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ   προβληματίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης ποτέ δεν είχε διαπραχθεί παρόμοια επίθεση  ούτε όσον αφορά τα τραύματα στα γεννητικά όργανα, ούτε και το κάψιμο του  θύματος. Έπειτα από δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες και όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο εγκληματολόγος κ. Άγγελος Τσιγκρής «πρόκειται για έγκλημα  πρωτοφανούς βαρβαρότητας . Ένα έγκλημα που ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο -στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς- τέτοιου είδους δολοφονικών ενεργειών που μπορεί να αποδοθεί σε σεξουαλικά κίνητρα. Δείχνει ένα απίστευτο μένος. Όμως είναι πρώιμο να αναφερθεί οτιδήποτε  άλλο…».

Η 34χρονη κόρη εμπόρου ξηρών καρπών στην  Ξάνθη  είχε μόλις επιστρέψει από διασκέδαση μαζί με φίλη της, η οποία την αποχαιρέτησε δύο στενά πιο κάτω από το πατρικό της σπίτι.
Η άτυχη κοπέλα δεν πρόλαβε να βάλει το κλειδί στην πόρτα όταν της επιτέθηκαν άγνωστος ή άγνωστοι δράστες. Ο μαρτυρικός θάνατος της κοπέλας σημειώθηκε ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι του διαμερίσματος των γονιών της ενώ οι γείτονες την άκουγαν να ουρλιάζει. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διερευνούν εξονυχιστικά και το τι ακριβώς συνέβη στο κέντρο διασκέδασης όπου έδωσε το παρόν το θύμα της εγκληματικής ενέργειας κι αν υπήρξε κάποιο επεισόδιο εκεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος έχει προσαχθεί ένας 35χρονος Ελληνας, γείτονας του θύματος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για βιασμό και ναρκωτικά, του οποίου αποτύπωμα βρέθηκε σε αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της άγριας δολοφονίας.


Αντίμετρα ασφαλείας - Πώς θα αποφύγετε τις e-απάτες στις ηλεκτρονικές αγορές


Πηγή: Ταχυδρόμος (άρθρο από τον Δημήτρη Πεφάνη)
Δημοσίευση: Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011


Βρήκα το καλύτερο deal στο Ιντερνετ!!!! Μιλάμε για την πιο δελεαστική προσφορά, την πιο φθηνή τιμή και δεν κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Θέλω να το αγοράσω. Αλλά πώς; Να χρησιμοποιήσω την πιστωτική μου; Είναι ασφαλές; Τι άλλες επιλογές έχω; 
Ερωτήματα εύλογα και ιδιαίτερα συχνά. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες πλέον ανακαλύπτουν μαζικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο φόβος του αγνώστου δικαιολογείται. Ευτυχώς το πρόβλημα έχει ήδη ουσιαστικά αντιμετωπιστεί, καθώς οι τράπεζες αλλά και εξειδικευμένες εταιρείες παροχής ασφάλειας στο Διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει πρώτης τάξεως αντίμετρα απέναντι στους επιτήδειους. 

Βελτιωμένα συστήματα αποτροπής, ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας και περισσότερες δικλίδες ασφαλείας στα ATM, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και το e-banking αποτελούν «ασπίδα», ενώ από την πλευρά του και οι ίδιοι οι συναλλασσόμενοι μπορούν να αποφύγουν τις e-κακοτοπιές κάνοντας μια σειρά από κινήσεις και παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Πάντως, το παιχνίδι έχει χοντρύνει, καθώς στις e-σπείρες συμμετέχουν πια και εξειδικευμένοι γνώστες πληροφορικής, οι οποίοι απολύθηκαν από εταιρείες ηλεκτρονικής ασφάλειας και πλέον αξιοποιούν τις γνώσεις τους προκειμένου να υποκλέψουν πληροφορίες.

Ασφάλεια με τρεις κινήσεις: 
Για εκείνους λοιπόν που φοβούνται – δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα – να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για ψηφιακές συναλλαγές, υπάρχουν ήδη τρεις εναλλακτικοί τρόποι:
  1. Προπληρωμένες πιστωτικές. Oι ελεγχόμενες απώλειες σε περίπτωση κλοπής είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες. «Φορτώνονται» με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο χρησιμοποιεί ο κάτοχός τους για αγορές, ψηφιακές και μη. Δηλαδή, αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να αγοράσει από το Ιντερνετ βιβλία αξίας 50 ευρώ, μπορεί να αγοράσει μια προπληρωμένη κάρτα αντίστοιχης αξίας, να κάνει τη συναλλαγή και στη συνέχεια να την αφήσει χωρίς υπόλοιπο μέχρι την επόμενη αγορά του. 
  2. Χρεωστικές κάρτες. Τις διαθέτουν  πια σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για τις κάρτες τύπου Electron Visa, οι οποίες – εκτός από την ανάληψη μετρητών – μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για συναλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό της αγοράς αφαιρείται από τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένες. Το «μυστικό» για να εξασφαλιστεί  ο καταναλωτής είναι να ανοίξει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό με μηδενικό υπόλοιπο και να ζητήσει την έκδοση χρεωστικής κάρτας τύπου Electron Visa. Στη συνέχεια και ανάλογα με την αγορά που θέλει να κάνει, μεταφέρει στον λογαριασμό αυτόν μόνο το συγκεκριμένο ποσό. 
  3. Ηλεκτρονικές τράπεζες. Οι διαδικτυακές τράπεζες που το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους είναι ένας άλλος ασφαλής τρόπος συναλλαγών στο Διαδίκτυο και μάλιστα χωρίς να καταφύγει κάποιος στο πλαστικό χρήμα. Ο πελάτης επισκέπτεται την ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής τράπεζας (π.χ. www.neteller.com ή www.paypal.com) και δημιουργεί  έναν λογαριασμό. Τον τροφοδοτεί με χρήματα, είτε με την πιστωτική του κάρτα είτε με έμβασμα. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ηλεκτρονικής τράπεζας και το υπόλοιπο που υπάρχει σε αυτήν. Έτσι, δεν κινδυνεύει να πέσουν στα χέρια επιτήδειων ούτε τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού ούτε ο αριθμός της πιστωτική του κάρτας.
Τα αντίμετρα ασφαλείας των τραπεζών
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις e-απάτες, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού κλειδάριθμου, απαραίτητο για να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές. Δηλαδή προμηθεύουν τους πελάτες τους με ένα ειδικό μηχάνημα που δημιουργεί ψηφιακούς κωδικούς, τους οποίους και πληκτρολογούν όταν θέλουν να κάνουν συναλλαγές μέσω του Ιντερνετ. Έτσι, ακόμα και αν τα στοιχεία του λογαριασμού πέσουν στα χέρια των απατεώνων, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, μια και δεν γνωρίζουν τον κωδικό ασφαλείας. 

Αντίστοιχα, έχουν «στήσει» ειδικούς μηχανισμούς για τις παρακολουθήσεις ύποπτων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ. Ετσι, αν για παράδειγμα ένας πελάτης φανεί ότι πραγματοποιεί ανάληψη χρημάτων στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, η τράπεζα αυτόματα μπλοκάρει την κάρτα και επικοινωνεί μαζί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της απάτης. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες ενημερώνουν άμεσα τους κατόχους πιστωτικών καρτών στην περίπτωση που υποψιαστούν «περίεργες» συναλλαγές, κυρίως μέσω του Διαδικτύου.

Τι να προσέξετε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές 
  • Μην απαντάτε σε μηνύματα που ζητούν κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία. 
  • Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking. 
  • Συνδεθείτε απευθείας με την ιστοσελίδα της τράπεζας και όχι μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link). 
  • Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας. 
  • Μην εμπιστεύεστε ιστοσελίδες με προσφορές που είναι «πολύ καλές για να είναι αληθινές». 
  • Ανανεώνετε συχνά το antivirus και τα άλλα προγράμματα προστασίας του υπολογιστή σας. 
  • Όταν κάνετε συναλλαγή, βεβαιωθείτε ότι γίνεται από «ασφαλή» ιστοσελίδα, δηλαδή στη διεύθυνση να γράφει https και όχι απλώς http.

Και πώς να προστατευτείτε από τις απάτες στα ATM 
  • Αποφεύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN. 
  • Προτιμάτε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους. 
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος. 
  • Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα. 
  • Αν σας προσεγγίσουν λέγοντάς σας ότι σας έπεσαν χρήματα, ελέγξτε αμέσως αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων. 
  • Καλύπτετε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό.

Πόσα Apple βάζει ο σάκος;
Νομίζετε ότι παίζετε την τεχνολογία στα δάχτυλα; Πιστεύετε ότι είστε  ψηφιακός γκουρού; Αποδείξετε τo απαντώντας σε 20 βασικές ερωτήσεις που αφορούν τον ψηφιακό κόσμο.

1. Πώς λέγεται το λογισμικό της Google;
α. Android
β. Cyborg
γ. Drone
δ. G-OS

2. Πόσες ίντσες είναι η οθόνη του iPad;
α. 9,5
β. 9,7
γ. 10,2
δ. Δεν έχει οθόνη

3. Τι σημαίνουν τα αρχικά USB;
α. Universal Serial Bus
β. United Swiss Bank
γ. Useful Stick Basket
δ. Useless Stupid Bastard

4. Πώς ονομάζεται η παιχνιδομηχανή της Microsoft;
α. Playstation 3
β. Wii
γ. Xbox 360
δ. Play Doh

5. Για ποιον λόγο χρειαζόμαστε έναν browser;
α. Για λογιστικά φύλλα
β. Για παρουσιάσεις
γ. Για πλοήγηση στο Internet
δ. Για παρέα

6. Πόσα Bytes είναι ένα Megabyte;
α. 1.000
β. 100.000
γ. 1.000.000
δ. Κανένα

7. Σε τι χρησιμεύει η τεχνολογία WiFi;
α. Στην ασύρματη μεταφορά δεδομένων
β. Στην αύξηση της υπολογιστικής ισχύoς
γ. Στη βελτίωση των γραφικών του υπολογιστή
δ. Είναι εντελώς άχρηστη

8. Τι είναι το Skype;
α. Πρόγραμμα επικοινωνίας μέσω υπολογιστή
β. Διαστημικός σταθμός
γ. Μάρκα υπολογιστών
δ. Τηλεοπτική σειρά

9. Ποιο ήταν το πιο δημοφιλές παιχνίδι για υπολογιστή το 2010;
α. Το Donkey Kong
β. To Starcraft 2
γ. To Arkanoid
δ. Το τάβλι

10. Πόση είναι η χωρητικότητα ενός δίσκου Blu-Ray;
α. 25 έως 50 Gigabytes
β. 4,7 Gigabytes
γ. 300 Megabytes
δ. O,τι θυμάται χαίρεται

11. Πόσα applications υπάρχουν στο iTunes της Apple;
α. 10.000
β. 50.000
γ. 100.000
δ. Πάνω από 300.000

12. Πώς λειτουργεί το σύστημα πλοήγησης GPS;
α. Μέσω του παγκόσμιου δικτύου δορυφόρων
β. Μέσω τέλεξ
γ. Μέσω του τηλεοπτικού δέκτη
δ. Με σήματα καπνού

13. Τι σημαίνουν τα αρχικά LCD;
α. Low Cost Drive
β. Love Cinema Downloads
γ. Liquid Crystal Display
δ. Like Candy Drinks

14. Ποιος είναι ο δημιουργός του facebook;
α. O Μπιλ Γκέιτς
β. O Στήβ Τζομπς
γ. O Μαρκ Ζούργκεμπεργκ
δ. O Νικόλα Τέσλα

15. Τι περιλαμβάνει ένα αρχείο με την κατάληξη .doc;
α. Εικόνα
β. Κείμενο
γ. Λογιστικά φύλλα
δ. Ιατρικές πληροφορίες

16. Τι κάνει ένα Firewall;
α. Αποτρέπει τις κακόβουλες επιθέσεις
β. Ζεσταίνει το δωμάτιο
γ. Ανεβάζει τη θερμοκρασία του υπολογιστή
q δ. Βγάζει φωτιά και μπούρμπερη

17. Ποια σύνδεση είναι πιο γρήγορη;
α. Η PSTN
β. H ISDN
γ. H ADSL
δ. Η αεροπορική

18. Πότε κυκλοφόρησαν τα πρώτα Windows;
α. To 1985
β. To 1995
γ. To 1999
δ. Ανάθεμα την ώρα

19. Τι είναι το Spam;
α. Ανεπιθύμητη αλληλογραφία
β. Απορρυπαντικό
γ. Πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας
δ. Ανταγωνιστής του facebook

20. Με ποιο πρόγραμμα μπορώ να επεξεργαστώ φωτογραφίες;
α. Με το Word
β. Με το Power Point
γ. Με το Photoshop
δ. Με το Lotus Notes


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
0-5 σωστές απαντήσεις 
Αρχίζουμε από τα βασικά. Oι συσκευές ανοίγουν με το on και κλείνουν με το off. Σοβαρά τώρα, αν αποστρέφεστε την τεχνολογία από άποψη, σεβαστό. Αν όχι, καιρός είναι να ασχοληθείτε με τον ψηφιακό κόσμο.

6 έως 10 σωστές απαντήσεις
Η τεχνολογία δεν είναι το φόρτε σας, όμως στα βασικά τα καταφέρνετε. Σίγουρα χρειάζεστε πού και πού βοήθεια και υπάρχει αρκετός δρόμος για βελτίωση.

11 έως 15 σωστές απαντήσεις 
Είστε στο πνεύμα της εποχής, παρακολουθείτε τις εξελίξεις και μπορείτε να επικοινωνήσετε στη γλώσσα των Geeks. Ε, αν κάνετε και μερικά λαθάκια, δεν πειράζει.

16 έως 20 σωστές απαντήσεις
Παίζετε την τεχνολογία στα δάχτυλα, συμβουλεύετε φίλους και γνωστούς για καθετί ψηφιακό και ξέρετε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σε πληροφορική και νέες τεχνολογίες. Keep up the good work!!!

Σωστές απαντήσεις
1.α - 2.β - 3.α - 4.α - 5.γ - 6.γ - 7.α - 8.α - 9.β - 10.α - 11.δ - 12.α - 13.γ - 14.γ - 15.α - 16.α - 17.γ - 18.α - 19.α - 20.β


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Έξυπνες συσκευές - ντετέκτιβ στις διεθνείς μεταφορές


Πηγή: skai.gr
Ημερομηνία: Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Έξυπνα» συστήματα και συσκευές ντεντέκτιβ, που μπορούν να εντοπίσουν ακόμη κι αν κάποιο κοντέινερ παραβιάστηκε στη διάρκεια της διαδρομής του, θα χρησιμοποιηθούν άμεσα στις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές και στον κλάδο των logistics όπως επισημάνθηκε κατά το 4ο πανευρωπαϊκό συνέδριο νέων τεχνολογιών στις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics (ECITL), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 


Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα «Container Security Devices» (CSDs), τα οποία θα παρακολουθούν τη θέση, την κατάσταση και το περιεχόμενο των μετακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων. 
Η χρήση των συσκευών ντετέκτιβ θα επιτρέψει με τη σειρά της να καθιερωθούν οι λεγόμενες «πράσινες λωρίδες» διέλευσης στα τελωνεία, μέσω των οποίων θα γίνεται ελεύθερη διέλευση των κοντέινερς, που είναι εξοπλισμένα με CSDs. Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των τελωνειακών αρχών μεγάλων χωρών του κόσμου (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Βέλγιο, κ.α.) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης), με σκοπό οι «πράσινες λωρίδες» να επεκταθούν και να καθιερωθούν στο μέλλον σε όλα τα τελωνεία. 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και μια σειρά από «εξειδικευμένες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής πληροφοριών και διάδρασης», οι οποίες σύντομα αναμένεται να μπουν σε γενική εφαρμογή. Οι συνεργατικές αυτές πλατφόρμες θα διευκολύνουν όσους ασχολούνται με τις μεταφορές στις παρακολουθήσεις των φορτίων, στην εύρεση φορτίων επιστροφής και αξιοποίηση των κενών φορτηγών, στην ανταλλαγή εγγράφων μεταφοράς με τις αρχές και άλλους εμπλεκομένους φορείς και την εκμετάλλευση άλλων γενικών υπηρεσιών όπως τιμολόγηση, ειδικά λογισμικά, κλπ. 

Ανάμεσα στις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονταν οι τεχνολογίες παρακολούθησης ειδικών και «επικίνδυνων» φορτίων, αλλά και βελτιστοποίησης της δρομολόγησης οχημάτων διανομών, νέες μορφές επιχειρηματικών σχημάτων και τρόποι δράσης για τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη. 

Τοπικός διοργανωτής φορέας του Συνεδρίου ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ), με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών University of Applied Sciences Vorarlberg GmbH (FHV) της Αυστρίας.


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Νέα έρευνα και στοιχεία από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Απίστευτες ιστορίες καλείται να διαχειριστεί το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Πηγή: bloko.gr (από τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο)
Ημερομηνία: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013



«Γνωστός επιχειρηματίας είχε αναρτήσει στο Facebook ότι θα πάει στη Μύκονο 10-20 Αυγούστου. Στις 11 Αυγούστου μπήκε ο διαρρήκτης σπίτι του και έφυγε στις 19»! Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά που αφηγήθηκε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης  κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακόμη και οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν χρήση του Facebook. «Στέλνουν καλλίγραμμες κοπέλες από εισπρακτικές εταιρείες που προσεγγίζουν τους οφειλέτες, μέσω διαδικτύου. Γι’αυτό προσέχουμε από ποιους λαμβάνουμε αιτήματα φιλίας» σημείωσε. Άλλες χαρακτηριστικές υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας είναι η παρακάτω:
  • Επιχειρηματίας διέθετε ένα laptop, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε το σύνολο των συναλλαγών του. Κάποιος υπάλληλος εγκατέστησε ειδικό πρόγραμμα στον φορητό υπολογιστή, το οποίο έστελνε όλες τις συνομιλίες (ηλεκτρονικές και μη) σε servers στο εξωτερικό.
  • Καθηγητής που είχε οικονομικές διαφορές με εταιρεία στην Αγγλία, εισέβαλε στη βάση δεδομένων της και κατάφερε να αλλάξει τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρεία.
  • Σε δημόσια αρχή, άγνωστο άτομο έπαιρνε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου και απαντούσε εξ’ ονόματός του.

Από την πλευρά του, ο Κωσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι: «Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι από την απώλεια της φήμης και της εμπορικής πίστης μέχρι ακόμη και τη χρεοκοπία μίας εταιρείες. Γι’αυτό στις ΗΠΑ η ηλεκτρονική εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται ως πραγματική απειλή για τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος αυτός παραγνωρίζεται».


«Λίγες είναι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέτρα. Και αυτές είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ειδικά τμήματα προστασίας των πληροφοριακών δεδομένων τους. Οι μικρομεσαίες μειονεκτούν και σε αυτό τον τομέα, διότι δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους για να οργανώσουν την πληροφορία τους» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.
Προλογίζοντας την ενότητα για τη βιομηχανική κατασκοπεία ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης σημείωσε: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύει 24 ώρες. Δεν κοιτάμε ρολόι. Έχουμε κατορθώσει το ακατόρθωτο στο Ελληνικό Δημόσιο. Μιλάμε για επιστημονική αστυνομία, πιστοποιημένη με ISO. Τι μέλλει γενέσθαι; Οι εξελίξεις είναι τέτοιες καθημερινά που δεν μπορεί κάποιος να τις προλάβει. Σήμερα το 53,6% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 96,2% αυτών είναι στην ευρυζωνικότητα. Να σημειώσουμε ότι χωρίς την εισαγγελία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλμα που έχουμε κάνει σήμερα. Ευχαριστώ τον κ. Τέντε, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Τους έχω ξυπνήσει, πιστέψτε με, μία και δύο το πρωί για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή».

Μιλώντας για τους κινδύνους της βιομηχανικής κατασκοπείας ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε: «Έχω δει ανθρώπους να καταρρέουν μπροστά μου, έχοντας υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Σας διαβεβαιώ όμως, ότι είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ο φόβος και ο τρόμος των κακόβουλων. Και καλούμε τους επιχειρηματίες, που διαβάζουν στο διαδίκτυο συκοφαντικά και εκβιαστικά δημοσιεύματα, να έρχονται στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποιο αρχείο δημοσιεύεται στο διαδίκτυο παραμένει για πάντα.
Σχετικά με το Facebook, πόσοι γνωρίζουν τους όρους χρήσης του; Ότι, δηλαδή, οι όροι μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση; Ή ότι το Facebook αποποιείται τα πνευματικά δικαιώματα; Πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι αναρτάται στο Facebook, μοιράζεται με άλλους. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να διαγραψει τον λογαριασμό, σφάλλει. Ο λογαριασμός δεν διαγράφεται, αλλά απενεργοποιείται» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης. Άρα μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να υπάρξει ανάκτηση δεδομένων.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο συνέδριο, ένα στα τρία παιδιά έχει πέσει θύμα «Cyber bullying» ενώ υπάρχουν κρούσματα και στην χώρα μας. Μάλιστα σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κω, το 2008 το 14,7% των παιδιών στο σχολείο είχε τουλάχιστον μια φορά υποστεί κάποιου είδους «Cyber bullying».
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά, το 2010, το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί φτάνοντας το 30,4%. Μάλιστα το 17,1% των παιδιών ομολόγησαν ότι έχουν προβεί και τα ίδια σε κάποιου είδους κυβερνητικό εκφοβισμό. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι θα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους κορίτσια και οι θύτες αγόρια.
Σύμφωνα και με μια ακόμη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία με ποσοστό 26,8%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 21,9%.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ Εμμανούηλ Σφακιανάκης εξέπεμψε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αρχές “δεν θα χαρισθούν σε κανέναν” που θέτει με οποιονδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τα παιδιά. Η προστασία παιδιών από το διαδίκτυο είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Αναφέρθηκε ακόμα και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποτροπή αυτοκτονιών αλλά και στο κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αρχές κατά των παιδόφιλων.



«Ντετέκτιβ» στα χνάρια κληρικών που κακοποιούν


Πηγή: Newsbeast
Ημερομηνία: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Ειδικό σώμα στην Αυστραλία υπέρ της προστασίας των ανήλικων θυμάτων

Επιβεβλημένη κρίθηκε από τις αρχές της Αυστραλίας η συγκρότηση ειδικού σώματος για τη διερεύνηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από κληρικούς, καθώς τα κρούσματα στους κόλπους της εκκλησίας ολοένα και αυξάνονται.
Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Γκράχαμ Άστον δήλωσε ότι το σώμα θα συμπεριλαμβάνει αρχικά 10 ντετέκτιβ.
Με τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών «Θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε και να διασταυρώσουμε στοιχεία και πληροφορίες θυμάτων, αναφορικά με συγκεκριμένους δράστες, ούτως ώστε με τις πληροφορίες που θα συλλέξουμε από την έρευνα των ντεντέκτιβ να είμαστε σε θέση  να σχηματίσουμε μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος», δήλωσε.

«Δημιουργήσαμε την πρώτη διακομματική επιτροπή διερεύνησης καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων στη Βικτώρια. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Οι σοβαρές καταγγελίες που έγιναν στην επιτροπή αυτή και το ενδιαφέρον που προκάλεσε, οδήγησαν στη συγκρότηση Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής από την κοινοπολιτειακή κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τους όρους εντολής της υπό συγκρότηση επιτροπής. Μέχρι να ανακοινωθούν το χρονοδιάγραμμα, οι όροι εντολής και η σύνθεση της Βασιλικής Εξεταστικής Επιτροπής, η διακομματική επιτροπή της Πολιτείας μας θα συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στην Πολιτεία», απάντησε για το θέμα ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς του καρδινάλιου της Καθολικής Εκκλησίας Τζορτζ Πελ, «ότι η υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας έχει υπερδιογκωθεί» o πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να πέσει φως σε τέτοιες υποθέσεις. Η προστασία ανηλίκων αποτελεί υποχρέωση όλων.

«Δε νομίζω ότι μπορεί οιοσδήποτε να υπερδιογκώσει τον πόνο που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω τις απόψεις συγκεκριμένων ατόμων. Θα πω όμως ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά, γι' αυτό πρέπει να φωτίσουμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ως έθνος να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όσους έχουν τραυματιστεί από αυτή τη συμπεριφορά» είπε.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Βιομηχανική κατασκοπεία - Η μεγάλη οικονομική πληγή των επιχειρήσεων


Πηγή: Καθημερινή (με πληροφορίες από BBC)
Ημερομηνία: Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011


Η κατασκοπεία είναι η πλέον διαδεδομένη πρακτική των κυβερνήσεων για την απόκτηση μυστικών ενός άλλου κράτους και εφαρμόζεται από την προϊστορία του ανθρώπου.
Οι αποκαλύψεις δικτύων κατασκόπων και στη σύγχρονη εποχή είναι συχνό φαινόμενο, ενώ πρόσφατα η Wikileaks έχει δημοσιεύσει μία σειρά απορρήτων εγγράφων που προκαλούν αμηχανία στις κυβερνήσεις.

Όμως δεν είναι μόνο τα κράτη που πέφτουν θύματα κατασκοπείας, αλλά και πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα, η βιομηχανική κατασκοπεία είναι πιο δραστήρια από ποτέ.

Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι όταν υπάρχει κάτι με αξία, τότε κάποιος άλλος θέλει να μάθει περισσότερα γι' αυτό και βρίσκει έναν τρόπο να πάει να το πάρει. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο οξύ. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της βιομηχανικής κατασκοπείας.

Ζημιογόνες διαρροές
Όπου υπάρχει διαρροή πληροφοριών ή όπου έχει γίνει κλοπή πληροφοριών, πολύ σπάνια φτάνει στο φως της δημοσιότητας καθώς πρέπει να παραμείνει κρυφό.

Πρωταθλητές στη βιομηχανική κατασκοπεία είναι η Κίνα και η Ρωσία, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι πληροφορίες είναι στόχος υποκλοπής σε πολλούς τομείς, κυρίως στην υψηλή τεχνολογία, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και στις φαρμακευτικές.

Υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών
Μερικές φορές είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει μέσα στην επιχείρηση, για παράδειγμα βάζοντας «κοριούς» σε σημαντικά συμβούλια στρατηγικής, σε διοικητικά συμβούλια, κ.λπ. προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι μη συγχώνευση ή συνεργασία, θα το λέγαμε εταιρική έρευνα ή προστασία συμφερόντων ; Ίσως αυτό να είναι και το σημείο, όπου ξεπερνάει την ηθική γραμμή.

Οι εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και προσπαθούν να προστατευθούν ξοδεύοντας δισεκατομμύρια σε προγράμματα firewall, προκειμένου να αποτρέψουν την πιθανή επίθεση χάκερ στα λογισμικά τους συστήματα. Την ίδια στιγμή όμως ξοδεύουν ελάχιστα για να προστατεύσουν τις τηλεφωνικές τους γραμμές από πιθανές υποκλοπές.

Συσκευές παρακολούθησης
Οι ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας έρχονται επίσης να βοηθήσουν το έργο των ανταγωνιστών, κάνοντας την κατασκοπεία πιο εύκολη και ακόμη πιο φθηνή. Ακόμη και από ένα απλό κατάστημα ηλεκτρονικών μπορεί να βρει ο επίδοξος κατάσκοπος τον εξοπλισμό που χρειάζεται να «παρακολουθήσει» μία εταιρεία και να υποκλέψει πληροφορίες.

Ο πιο απλός τρόπος τηλεφωνικής υποκλοπής γίνεται με μία κάρτα SIM ή μέσω συχνοτήτων GSM. Ο «δράστης» μπορεί να πραγματοποιήσει μία κλήση σε ένα τηλέφωνο που βρίσκεται στην αίθουσα συνεδρίασης και να παρακολουθήσει τη συζήτηση. Λειτουργεί σαν να είχε ξεχάσει να κλείσει το τηλέφωνο. Η συσκευή παρακολούθησης λειτουργεί μονόδρομα

Παρόμοια είναι και η τεχνολογία για την οπτική παρακολούθηση σε ψηφιακή ποιότητα. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν κάθε είδους κατασκοπευτική συσκευή, που μπορεί να κρύψει κανείς σε οποιοδήποτε σημείο.

Απαγωγές Ανηλίκων - Θύμα απαγωγής έγραψε στο Facebook ότι την ακολουθούσαν


Πηγή: newsbomb.gr
Ημερομηνία: Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Aκόμα μια εξαφάνιση ήρθε να προστεθεί στις απαγωγές ανηλίκων που ολοένα και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και οι αναζητήσεις προσώπων και ειδικότερα νέων παιδιών.
Η 12χρονη εξαφανίστηκε από το σπίτι της, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε γράψει στο προφίλ της στο Facebook ότι κάποιος άγνωστος την παρακολουθούσε.



Οι γονείς της Kerry Godard από το Herefordshire της Βρετανίας, κάλεσαν την αστυνομία και τελικά η κοπέλα βρέθηκε λίγες ώρες μετά, 7 μίλια μακριά από το σπίτι της.
Ως τώρα μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση της μαθήτριας, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για απαγωγή και συνέλαβε δυο άνδρες.
Η κοπέλα είχε γράψει το βράδυ της προηγούμενης στο προφίλ της: ''Με ακολούθησαν και πάλι. Φοβάμαι''...